SE GB
Meny

Våra fat och lagring

Lagring

I Gammelstilla finns numer två lagringslokaler för whiskyn att mogna i. I det Vita Magasinet finns ett mindre utrymme där den allra första whiskyn lagrades och som nu är fylld med små fat. Bara ett stenkast bort, över gatan, bort mot sjön ligger Tegelmagasinet ute på en udde. Det är en väl tilltagen byggnad som en gång var tänkt som en herrgård till den dåvarande brukspatronen i byn. Här finns numer ett större lager att bevara whiskyn tryggt.

Då detta inte är en skyndsam whisky kommer den att få ligga på längre lagring än sina obligatoriska tre år. Vi är, och har alltid varit, noga med att whiskyn ska få den tid den behöver innan vi buteljerar den och skeppar iväg den till butik.

Som fatägare  är det dock upp till dig när du vill plocka ut din whisky så snart den lagrats sina tre år.

Faten

Den allra första whiskyn är lagrad på fat som tidigare lagrat bourbon eller sherry. Numera lagrar vi även whiskyn på nya tunnor av både fransk, ungersk och svensk ek. Vi provar också fat som innehållit andra drycker. Hela tiden letar vi efter fat som kan ge vår whisky den perfekta smaken.

Våra fat kan variera från under 30 liter till över 350 liter. Tre års lagring är normaltiden för ett 30-liters fat. Desto större fat desto längre lagringstid.

30 liter är det mest vanliga storleken för fatägare. 55-liters fat förekommer också.