Den här sidan innehåller marknadsföring av alkoholhaltiga drycker och du måste därför ha fyllt 20 år för att ta del av innehållet.
Våra fat och lagring
Lagring
I Gammelstilla finns två lagringslokaler för whiskyn att mogna i. I den gamla stångjärnssmedjan finns vårt nyaste lager för stora och små fat. Bara ett stenkast bort, över gatan, bort mot sjön ligger Tegelmagasinet ute på en udde. Det är en väl tilltagen byggnad som en gång var tänkt som en herrgård till den dåvarande brukspatronen i byn. Här finns ett större lager att bevara whiskyn tryggt, och här finns även vårt buteljeringsrum.
Då detta inte är en skyndsam whisky kommer den att få ligga på längre lagring än sina obligatoriska tre år. Vi är, och har alltid varit, noga med att whiskyn ska få den tid den behöver innan vi buteljerar den och skeppar iväg den till butik.
Som fatägare är det dock upp till dig när du vill plocka ut din whisky så snart den lagrats sina tre år.
Faten
Den allra första whiskyn är lagrad på fat som tidigare lagrat bourbon eller sherry. Numera lagrar vi även whiskyn på nya tunnor av både fransk, ungersk och svensk ek. Vi provar också fat som innehållit andra drycker. Hela tiden letar vi efter fat som kan ge vår whisky den perfekta smaken.
Våra fat kan variera från under 30 liter till över 350 liter. Tre års lagring är normaltiden för ett 30-liters fat. Desto större fat desto längre lagringstid.
30 liter är det mest vanliga storleken för fatägare. 55-liters fat förekommer också.