SE GB
Meny

Vår produktion

Vatten, korn, jäst, tid och kärlek

Vår småskaliga produktion är av en mindre skyndsam art. Det viktigaste för oss är att smakupplevelsen uppfyller den vision vi hade när vi bestämde oss för att göra den här resan och den vision vi har än idag; att tillverka en whisky av kvalitativa råvaror, kunskap och passion och att få sätta Gammelstilla på whiskyvärldskartan.

Produktionen huseras i det Vita Magasinet, i hjärtat av Gammelstilla. Det är en vacker stenbyggnad från mitten av 1700-talet med de perfekta förutsättningarna för vår produktion; eldsäker med högt i tak i en anspråkslös storlek. Det är beläget ett stenkast från det större lagringsutrymmet i Tegelmagasinet vid udden, men bäst av allt är att det omhuldas av ortens natursköna omgivning och mystik.

Våra pannor

Kopparpannorna i det Vita Magasinet är egenritade och tillverkade av f.d. Bäckströms i Hofors där den stora pannan har en kapacitet på 600 liter och den lilla på 300 liter. Dessa storlekar kan jämföras med landets större pannor på cirka 5 000 liter och de på Irland som tidvis är så stora att de tar mer än 30 000 liter. Gammelstillas pannor är alltså tveklöst av den mindre sorten vilket befäster vår önskan om att starta småskaligt och skynda långsamt.

Sedan originalutförandet från 2011 har halsarna justerats och gjorts längre. Detta för att ge ökad kopparkontakt under destilleringsprocessen vilket ger destillatet en mer behaglig och lenare alkohol.

Vår mäsk

Sedan 2015 har vi en ny utrustning för mäskning som både gjort processen stabilare och givit oss möjligheten att öka produktionen. Men i linje med vår vision om att skynda långsamt är upptrappningen blygsam då vi inte ens utnyttjar maxkapaciteten på 15 000 liter/år. Vi mäskar än så länge två gånger i veckan och ligger då på 8 000 liter om året.

Mäskningen går till så att vi lakar ur sockret ur den blötlagda krossade malten. Till sockerblandningen (vört) tillsätter vi jäst. Vörten får jäsa två till tre dagar och når då en alkoholhalt på 6-7 procent. Den färdiga mäsken destilleras sedan.

Destillering och lagring

Destilleringen i första pannan (mäskpannan) ger en sprit på c:a 27%. Denna sprit förs över till spritpannan för ytterligare destillering. Vid denna destillering kan vi dela upp spriten i tre fraktioner. Först kommer huvud därefter hjärta och sist svans. Huvud och svans destilleras om i nästkommande körning. Hjärtat som är den rena spriten (råsprit) lagras därefter på ekfat minst tre år för att få kallas whisky.